Wednesday, March 9, 2011

Feestje?

Herkent u dit? 
  • "Mijn baas heeft ook dit niet geregeld." 
  • "De processen kloppen niet." 
  • "Als de bodem van deze appeltaart net wat harder was geweest zou i perfect zijn." 
  • "Als de politici gewoon eens naar het volk zouden luisteren zou het veel beter gaan."
Indien u dit herkent - en kunt lezen -  bent u naar alle waarschijnlijkheid een azijnzeiker uit De Lage Landen (letterlijke vertaling van 'The Netherlands'). Wat? Wij nederlanders schijnen een "culturele afwijking" te hebben dat wij het "altijd" hebben over de dingen die niet geregeld zijn. Wij hebben het altijd over de laatste 5%. En nooit over de 95% van dingen of zaken die wel geregeld zijn. Geen feestjes over onze 95%. Wel zeiken over de ander zijn 5%. Geen feestjes wel zeuren.

Waar komt deze typische nederlandse eigenschap vandaan? Zou het mogelijk zijn dat dit onze tweede natuur geworden is sinds wij vanaf jaar 1000 begonnen zijn met het bouwen van dijken? Jaar in jaar uit. Samen bescherming zoeken achter zelfopgeworpen dijken. Bij dijken gaat het over 100% veilige dijken. Een dijk die voor 95% goed is levert geen droge voeten op. Die breken door. Het water komt er overheen.
Het rare is dat Nederland bij 'Hoe gelukkig zijn wij'-testen steevast bovenin eindigt. Wij voelen ons "goed" gelukkig. Maar bij ons commentaar op de dagelijkse gang van zaken is daar weinig over terug te vinden. Gescheiden werelden? Zijn we schichofreen?

Wat denk jij? Is het geen tijd voor een #feestje om ons te ontworstelen aan onze dijktik? Wat zou volgens jou de slogan moeten zijn van dit feestje?  

No comments:

Post a Comment