Wednesday, June 16, 2010

Democratie in #ned Dutch elections 2010

Een keer wat anders. Ditmaal een typisch Nederlands onderwerp in de taal van mijn land: de verkiezingen die in Nederland op 8 Juni 2010 zijn gehouden. Afgelopen maandagavond had ik mijn beste vriend aan de telefoon. Toevallig (?) hebben we ook kort gesproken over de uitslagen en hoe we de ontwikkelingen met betrekking tot de PVV moeten duiden. We waren het er al snel over eens. Het gaat in Nederland nergens over! Zelfs de extreme partijen, aan de linker- en rechterkant van het politieke spectrum, zijn braaf en democratisch. Een echt gevaar voor de democratie is de PVV niet. Democratie in Nederland is kniezen voor kneuzen en geneuzel op de vierkante centimeter. Niet omdat een democraat een kneus is maar omdat het bij ons allemaal zo goed geregeld is. In Nederland werkt democratie. (Merk op dat 'werken' een werkwoord is.) Bij ons hoeft er niet gevochten te worden op leven of dood om onze democratische rechten te halen. Bij ons regeert routine, kniezen en verveling. Verveling!

Ben ik een democraat? Om heel eerlijk te zijn. Alleen tegen beter weten in. Ik leun altijd op Churchill's (1874-1965) visie op democratie (bron): It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried. Voor democratie geldt hetzelfde als voor een goed huwelijk. Met vrouw is het nixs enne ...  zonder ook niet.

De verkiezingen in Nederland gingen wat mij betreft nergens over. Hypotheekrenteaftrek laten vervallen? Ze doen maar ik zal er geen last meer van hebben. Uiteindelijk zal er toch gekozen worden voor een geleidelijke afbouw (over 20 jaar of later) omdat anders de huizenmarkt in Nederland in zal storten. En in zijn kielzog de hele economie. Dat wil niemand. Kinderbijslag en ziektekostenverzekering inkomensafhankelijk? Ze doen maar. Burgemeester mogen kiezen? Het zal me worst wezen. Kerncentrales wel of niet erbij? Ze bouwen maar. Of het nu links- om rechtsom gaat en of de "grote uitdagingen" nu wel of niet doorgevoerd worden. Uiteindelijk is iedere keuze acceptabel voor mij.

De verkiezingen in Nederland in zijn algemeenheid gaan nergens over. Alles is goed geregeld. De democratie werkt. "Het volk" (het waren er maar 1,5 miljoen, dit is 15%) heeft ditmaal gekozen voor de PVV omdat ze stevigheid beloven in deze tijden van onzekerheid. Het is een leugen. Angst en lust zijn slechte raadgevers. Laat de PVV maar in de regering komen. Laat ze maar vuile handen maken. Wellicht profiteren ze nog  een of twee keer bij verkiezingen die in de toekomst uitgeschreven zullen worden. Uiteindelijk zal "het volk" ook inzien dat ook zij maar verkopers van lucht zijn geformuleerd in een taal van stevigheid en fermheid. Onzekerheid is van alle tijden en niets blijft ooit hetzelfde.

De democratie in Nederland werkt. Bij ons gelukkig alleen nog maar geneuzel over details die er eigenlijk niet toe doen. Dat is in de meeste landen op 'planet Earth' wel anders die in naam ook democratisch zijn maar die in de praktijk gebukt gaan onder machtsmisbruik, corruptie en intrige.

P.s. I'm sorry that this blog is written in Dutch. It's a typical Dutch subject. Hardly possible to translate.

Summary in English: Democracy in The Netherlands works. The good results in the last elections of the PVV is not a treat for the system. In my country we talk about minor and boring details. Dutch are bored to death.

2 comments:

 1. Interessant stuk. Ik ben het echter niet met alles eens. Niet alles is "zo goed geregeld" en voor sommige mensen zijn de dingen die jij noemt wél van belang en geen geneuzel. Zaken als hypotheekaftrek, of kinderbijslag, gewoon omdat men elke stuiver omkeert. Niet alles is zo goed geregeld, denk aan hoe men hier met landbouwhuisdieren omgaat..bio-industrie.

  Verder kan ik wel beamen dat er zaken zijn van groter belang op Planet Earth. Grote wereldomvattende problematiek, milieu, mensenrechten, armoede etc. Dat blijft, maar andere zaken afdoen als minor and boring details is geen recht doen aan de gemiddelde Nler.

  ReplyDelete
 2. Plien,

  Alles is natuurlijk relatief. Het is mijn beeld van de werkelijkheid. Het is mijn woordkeus. In Nederland is alles goed geregeld omdat de PVV geen gevaar is voor de fundamenten van onze democratie. Bij ons is alles goed geregeld omdat je niet doodgeschoten wordt als je opkomt voor je burger- of democratische rechten. Van honger gaat in Nederland niemand dood. Het vangnet is en blijft de "bijstand". Geen vetpot (maar goed ook anders wordt het een hangmat) maar voldoende om je noodzakelijke zaken mee te doen. Bij ons gaat de democratische discussie over de definitie 'wat' noodzakelijke zaken zijn: koelkast, wasmachine, biebabonnement, PC met internet enzovoorts?
  Bio-industrie? Als "het volk" het wil dan wordt deze "constraint" ook opgelost. Geduld - dat hoort er ook bij in een democratie.

  ReplyDelete