Wednesday, October 15, 2014

Yesterday. Today. Tomorrow

She is sweet and seems a goodhearted human being. I finished Sophia Loren's autobiography 'Ieri, Oggi, Domani' (2014) on Saturday, which was a Dutch translation. A nice read. Everyone she met in her life is sweet, dedicated, genial and very, very ... - whatever. There is not one single person she hates in her book.
Quotes:

She spoiled her father's meal
"Riccardo [J.D. Scicolone] was twintig, had wat geld en was van adellijke komaf. Als gesjeesd ingenieur had hij een tijdelijk baantje bij de spoorwegen, aan het traject Rome-Viterbo. Al snel bracht hun hartstocht hen naar een klein hotel in het centrum, waar ze lange liefdesnachten doorbrachten. Maar ja, toe kwam ik [J.D. Sofia Villani Scicolone = Sophia Loren] roet in het eten gooien. Door het nieuws van Romilda's zwangerschap, raakte Riccardo helemaal van slag en zachtjesaan bekoelde zijn liefde. Ik paste niet in zijn toekomstplannen, evenmin als mijn moeder daar ooit in zou passen?" (page 15) 

To suffer or to let others suffer
"Ik heb altijd een soort zesde zintuig gehad als het ging om het kiezen van de mensen met wie ik het intiemste en persoonlijkste deel van mijn leven wilde delen. En daarbij ga ik vrijwel nooit de fout in. Als dat een keer wel het geval is, ga ik rustig weg, op mijn tenen. Ik wil niemand kwetsen, ik hou er niet van om te lijden noch om anderen te laten lijden." (page 97)

Balance is the secret
"Degenen die me in de loop van de jaren hebben gevraagd wat mijn geheim was, heb ik altijd en zinnig antwoord proberen te geven: je moet een goed evenwicht vinden tussen rust en in beweging zijn, tussen actief zijn en slaap, tussen culinaire genoegens en een gezond en uitgebalanceerd dieet. Maar het ware jeugdigheidselixer schuilt in de creativiteit waarmee een mens de uitdagingen van elke dag tegemoet treedt, in de passie voor wat je doet en wat je bent, in de wijsheid waarmee je je eigen capaciteiten aanwendt en je eigen beperkingen accepteert." (page 269)

30, 40 and 50 years old. At age 80 the wish - sometimes - to start all over again
"Het is niet altijd makkelijk, laten we wel wezen, en elke fase van het leven heeft zijn grillen en valkuilen. Als je dertig bent, ben je jong en onzeker, op je veertigste ben je sterk en vaak moe, op je vijftigste ben je wijs, en wellicht een tikkeltje weemoedig. En wanneer je op de drempel van je tachtigste staat, word je af en toe gegrepen door de wens om weer helemaal opnieuw te beginnen. Je wordt herboren in je herinneringen en verliefd op de toekomst." (page 273)

P.S. Quotes are in Dutch. Yes ;) as a kind of Chinese garden for you: more

No comments:

Post a Comment